FOLYTASSA MS. CROFT! avagy VAN-E ÉLET AZ UTOLSÓ FELFEDEZÉS UTÁN? (SYS)

Keresés

Értekezés és gondolatébresztő ama nagy kérdésről, hogy "Van-e élet az utolsó felfedezés után?"...

Hogy milyen lesz kedvenc archeológus-kalandornőnk jövője? Hááát... Végül is mindannyian tartunk kissé a változásoktól... Ezért is volt olyan ledöbbentő a "The Last Revelation" ("Az utolsó felfedezés") drámai és katartikus végkifejlete. Már a címből, sőt Lara egy igen korai (TR1) véleményéből ("Only the good die young" - "Csak a jók halnak meg fiatalon") is sejthető volt a kétértelmű, és cseppet sem szokványos befejezés... Már akkor éreztem, hogy baj lesz, amikor elkezdett omladozni a bejárat, hát még az a hirtelen óriásivá növő távolság Lara és Von Croy között! Lara nem tudott kimenekülni Hórusz templomából; lehet, hogy örökre maguk alá temették a piramis komor kövei, és az a hatalmas, pusztító istenség (Szet), illetve az ő pusztító erői, akit és amelyeket Lara saját maga szabadított a Világra, saját gondatlansága, és mérhetetlen kalandvágya által... Lehetséges, hogy az örök sötétségben kellene elvesznie, örökre?! Én tudom, hogy NEM! Õ több ennél, és többet érdemel, azonkívül bizonyosan kisegítette ezúttal is hihetetlen szerencséje és hidegvére (amely a kapaszkodás pillanatában annyira alábbhagyott), valamint éles és villámgyors észjárása. De azért a "Van-e élet az utolsó felfedezés után?" című kérdés, még ennek ellenére is egy ideig nyitva marad...

Lara biztosan megmenekült valahogyan a piramisból, talán sose tudjuk meg hogyan, de mégis: mihez fog ezután kezdeni? Képes lesz ezek után is folytatni veszélyes és kalandos hivatását? Változtat majd az életén? Lehet, hogy nagyobb szüksége lesz társaságra és barátokra (ez akár kijelentés is lehetne)? Ha folytatja a hivatását, akkor miben fog változtatni? Ezer és ezer kérdés, amely egyelőre nyitva áll előttünk és főleg Előtte!

Próbáljuk most egy kicsit Ms. Croft helyzetébe képzelni saját magunkat (empátia), fedezzük fel a hibáit, és próbáljuk megérteni az előzményeket, korábbi tetteit, és végül azt, amin Hórusz templomában is keresztülment, hogy ezekből is kiindulva sikerüljön felvázolnunk Lara lehetséges jövőjét, először az Õ szemszögéből!

Lara elkövette élete eddigi legnagyobb hibáját, ráadásul hivatásán belül! Ezúttal sem bírt uralkodni talán legrosszabb tulajdonságán: csillapíthatatlan kalandvágyán és vakmerőségén, amely egészen gyermekkorától és a korai kezdetektől fogva jelen volt életében; az a cselekedete, hogy elvette Hórusz Amulettjét, végzetes veszedelembe sodorta Õt is, sőt Vele együtt az emberiséget és az egész Világot! Biztos vagyok benne, hogy Lara ismerte a legendát az Amulettel kapcsolatban, de vagy nem vette elég komolyan, vagy inkább - mint az előbbiekben említettem - nem tudott ellenállni a kísértésnek. De komolyan tanult a hibájából, és emberfeletti energiával és hidegvérrel (amely annyira jellemzi), végül mégis sikerült visszafordítania a visszafordíthatatlant, mely minden létező földi dolgot elsöpréssel, végzetes és örök nihillel fenyegetett...

Emlékezzünk csak vissza bármelyik eddigi TR epizódra! Valaki mindig átesett a ló túloldalára: valami olyan erőt vagy tárgyat próbált felszabadítani, vagy birtokolni, amely végül őt magát pusztította el, miközben többeket bajba sodort! Így járt Natla, Bartoli és Willard is! De most Lara Croft is ugyanebbe a hibába esett, és emiatt majdnem Õ maga is az életével kellett, hogy fizessen! Emlékezzünk a vegasi rémálomra: ott végérvényesen bebizonyosodott, hogy bizonyos helyzetekben csak Õ segíthet, és, hogy ez általában sikerül is Neki!

Tehát biztosak lehetünk benne, hogy kimenekül Hórusz templomából, de ha kijut, meg kell emésztenie a történteket, és újra kell kezdenie az egész életét! Gondoljunk bele, és tartsuk szem előtt: olyan közelről kellett megtapasztalnia a halált illetve a pusztítást, és olyan körülmények között, ahogy eddig még sohasem, és mindemellett pedig hatalmas hibát követett el saját hivatásán belül! Ha feltételezzük, hogy a történtek hatására nem lett örök életére testi és/vagy lelki nyomorék, akkor (is) egyértelmű, hogy legalább részben új életet kell kezdenie, és eddigi élete igen sok dolgában gyökeres változtatásokat kell eszközölnie! Szinte biztos, hogy több ismerősével meg fogunk ismerkedni (ez már a "Chronicles"-re is igaz), ezenkívül sokkal óvatosabb lesz majd: kísérők és barátok segítik, térképeket használ, terveket készít, stb.

Az idén megjelenő "Chronicles"-ben még tovább fokozódik a feszültség, mivel valószínűleg szinte végig nyitva marad a kérdés, Lara jövőjével és életben maradásával kapcsolatban is. Vélhetően a befejezés bizonyos fokig választ adhat majd ezekre a kérdésekre, de még ez sem biztos! Szóval elképzelhető, hogy a "Chronicles"-ből szinte semmit nem fogunk megtudni Lara jövőjéről, legfeljebb a múltjáról.

Próbáljuk meg most az előző nagy kérdést, amely a jövőre vonatkozott, egy kicsit a játék szempontjából is megválaszolni! Ennél a pontnál érkeztünk el a "Next Generation"-ös epizódokhoz!

Mint tudjuk, a "The Last Revelation", és vele együtt persze a "Chronicles" is, Lara Croft élete egy szakaszának lezárása volt/lesz. Lara jövője a "Next Gen" játékokban fog realizálódni, nem is olyan sokára. A "Next Gen" epizódok gyökeres változásokat fognak hozni mind a játékmenetben, mind a történetben, mind pedig Lara és a szereplők dolgaival kapcsolatban is... Tudjuk, hogy a következő generáció első darabja jövő November körül megjelenik PSX2-n és már szinte teljesen biztos, hogy PC-n is! Tudjuk, hogy több részt fog megélni ez a sorozat is, a részek között lesznek végre komolyabb összefüggések, a szereplők mindegyikének meglesz a saját története, és, hogy természetesen ezúttal is Lara lesz a főszereplő! A sorozat leginkább "X-Aktás utánérzést" kelt majd, amiből egyelőre ne következtessünk túl messzemenő dolgokra, maximum a történeti és szereplők közti szoros összefüggésekre, esetleg elvontságra és további misztikumokra. Egyébként a "Chronicles"-ből, illetve annak néhány részletéből már valószínűleg kapunk egy kis ízelítőt a "Next Gen"-ekből is (fiókok és szekrények átkutatása, harc kézzel, esetleg elvontság, stb.). Én személy szerint a "The Last Revelation"-t és a "Chronicles"-t már átmenetnek tartom az "Old Gen" és a "New Gen" között! Ezenkívül valószínűleg sokkal életszerűbbek, valósághűbbek, és még inkább hihetőbbek, illetve átérezhetőbbek lesznek a "Next Gen" játékok; és lehetséges, hogy Lara valami egészen más dolgot fog majd csinálni, megváltozott irányítással, teljesen más módon; újszerű helyszínekkel és kalandokkal, illetve új feladatokkal, változatos szereplőkkel találja majd szembe magát. A folytatással kapcsolatban tehát rengeteg lehetőség adódik, és ezek főleg a történeti szempontokat figyelembe véve abból táplálkoznak, hogy Lara hogyan lesz képes feldolgozni magában végzetes hibáját, és halálközeli, illetve apokaliptikus élményét...

Egyvalami azonban biztosnak tűnik: Lara Croft nem veszett oda Hórusz templomában, és van jövője, habár ez a jövő - amennyiben gyökeres változás lesz - lehetséges, hogy megossza majd kissé a rajongókat: lesz aki inkább a réginél marad, lesz akit inkább az új izgat majd, de a legvalószínűbb az, hogy akik eddig is kedvelték a hölgyeményt, illetve változatos kalandjait, azok továbbra is vele tartanak majd... Évről évre, és remélhetőleg még egy jó ideig...

 

SYS

Copyright

© 2000-2024 TombRaider.hu

© LARA CROFT and TOMB RAIDER are trademarks of CDE Entertainment Ltd.

Hivatalos Rajongói Oldal

Raiding The Globe

Hivatalos Portál