Eredeti vagy írott játékkal játsszunk?

Keresés

A következő gondolatébresztő címe magáért beszél. Kicsit elnagyolt, de a lényeg benne van. A mondanivalómat fejezetekre bontom, így jobban kiemelhető, és rendszerezhető a gondolatmenet.
Nem célom igazságot osztani, és elítélni senkit sem. Se a másolókat, se azokat, akik igénybe veszik őket.
A félreértések tisztázása miatt, ez nem BSA (Bussines Software Alliance) propaganda.
Csupán ami kikívánkozik belőlem azt tálalom.

Pro, és kontra
(általános)

Sajnálatos tény, miszerint inkább letölt, felír, átír, másolóktól megvesz, stb. valaki egy játékot, mint megvenné az üzletben. Ezen lehet javítani, üldözni, de megszüntetni sohasem lehet.
Miért is van ez?
Egy év alatt 40-50 magas színvonalú játék jelenik meg, és darabonként 9-15 ezer forintot kérnek el értük. És ez elég nagy összeg, kevesek tudják megfizetni.
Akkor nem kell az összest megvenni!
Jön a válasz. Igen így van, kevesen vannak azok, akik mindegyik játékban kiválóan teljesítenek. Viszont mindenkiben ott él a gyűjtőszenvedély, és az összest meg akarja szerezni. Ilyen az emberi természet.
De mégis van, aki megveszi. Miért?
Azok, akik valamennyire becsülik a készítők, programozók, zenészek munkáját, vagy egyszerűen szeretik a műfajt, a készítőket, a játékot, pénzt nem sajnálva megveszik a termékeket. És itt van egy nagy különbség. A szelekció! Ugyanis nem mindenki veszi meg az összes játékot, csupán azt, amelyik kedves neki. Ha a Tomb Raider játékokból indulunk ki, évente jelent meg, egy-egy rész. Ősszel egy új történet, nyár elején az előző bővített változata. Ha valaki, minden hónapban félretesz, 1500 forintot, simán meg tudja venni mindkét játékot, az újat, és az előző bővített változatát.
Ezzel le tudja magát kötni hosszú napokra, hetekre.

Több olyan eseményt is tudnék említeni, hogy egy másolt játék végigjátszása vezetett oda, hogy megvettem eredetiben, mivel nagyon tetszett a játék, és így kívánom ösztönözni a készítőket a folytatásra. És a kifizetett összeggel ismerem el a játékuk kiválóságát. Ez lehet nem egyedi példa, és csak ösztönözni tudom azokat, akiknek tetszik a játék, vegyék meg eredetiben.

A vásárlás élménye
(általános)

Már 5 éve várom az év utolsó két hónapját, de nem, azért mert ekkor van a névnapom, a születésnapom, karácsony, hanem, mert ekkor jelenik meg egy új Tomb Raider játék.
Amikor megjelent az aktuális demó, naponta végigjátszom, tudom, mi hol volt, ezzel töltöttem a várakozással teli napokat. A játék a gyártósoron. Már nincs sok hátra. Az utolsó nap. Hivatalos közlemény, miszerint megjelent a játék. Mivel Magyarország nem tartozik a játéknagyhatalmak közé, így hozzánk 1-2 hét késéssel jutnak el a játékok. Addig a külföldi fórumokat, oldalakat böngésszük, hátha megtudunk valami újat. Telefon megérkezett az előjegyzett játék. Adrenalin szintem az egekben van, irány az üzlet. Az út hamar eltelik, ki figyel oda. Amikor belépek az üzletbe, és meglátom a játékot, elvigyorodok. Megvan! Mindjárt az enyém! Kifizetem. IGEN! Nézem a dobozt, forgatom. Míg hazaérek, kívülről tudom, mi van a dobozon. Leülök a gép elé, és csak most bontom ki. CD-be a gépbe, install. Közben a kézikönyvet nézegetem. Elindul a játék. Külvilág kikapcs.

Ez olyan élmény számomra, amire mindig emlékezni fogok.

És kérdem én, ugyanezt érzi az is, aki másolt játékkal játszik?
Nem hinném. Az a gyanúm olyan potenciális játékosokat vesztünk el, akik egy új másolt játék miatt képesek abbahagyni az elkezdett játékot, és ezzel süllyesztőbe küldeni, mivel van már újabb játék. Egyszerűen nem marad "ideje", mert jön a következő.
Számomra az év eleje játékkal telik, kiismerni az akkor megjelent részt, többször is végigvinni, keresni a titkokat, azokat a helyeket, ahol még nem voltam. Elkészíteni a leírást, finomítgatni rajta, és a TR.hu szerkesztőségével karöltve segíteni a többi játékost az előrejutásban.

Mitől jobb?
(általános)

Akinek van egy eredeti játéka, tudja.
Egy igényes szép csomagolással ellátott játékot tudhat magáénak. A doboza szép dísze a szobának. Ami a CD-t illetni. Kézikönyv, az összes tudnivalóval, gombkombinációval, segítséggel az elinduláshoz. A CD szépen szitázott, és nem fordul elő, hogy programhiba miatt leáll a játék. Némelyik játékhoz, kód, amivel az Interneten tud játszani. És olyan extrák, amik jóérzést váltanak ki a játékosokból. Saját példámat tudom említeni. Az USA-ból megrendelt TR4 Millenium Edition-hoz egy 8 cm-es ólom Lara figurát kaptam. Most is a monitorom felett van.
De említeném az Imperium Galactica II.-höz kapott poszteremet is. És ezzel nem zárult be a sor, számtalan plusz dologgal kedveskednek a vásárlóknak a készítők.

Egy írott CD, jobb esetben, műanyag tokban, kézzel ráírt címmel van ellátva.
Nos úgy vélem van különbség a kettő között.

Különféle változatok
(Tomb Raider)

Fő különbség, a kontinensek között létezik. Az európai változatok inkább az egyszerűbb irányvonalat képviselik, míg az amerikai változat a formájával, a különleges dobozaival, a mássággal hívja fel a figyelmet. A japán változat az egzotikumával tűnik ki.

Változatok:

 • Elsőkiadásúak
 • Premier Collection
 • Platinum
 • Sold Out - Ezt Vedd Meg
 • PSX (PAL / NTSC)
 • Dreamcast
 • Gameboy Color

Nyelvi változatok:

 • Angol
 • Német
 • Olasz
 • Spanyol
 • Francia
 • Japán

Gyűjtőszenvedély, vagy sznobság?
(Tomb Raider)

Jelenleg a következő eredeti Tomb Raider játékok vannak a tulajdonomban:

 • Elsőkiadás: TR3, TR4 (Magyar nyelvű kézikönyvvel), TR4, TR5
 • Premium Collection: TR1, TR1Gold, TR2, TR2Gold, TR3, TR3Gold, TR5
 • EVM: TR1, TR2, TR3
 • USA:TR1, TR2Gold, TR3, TR3Gold (Premium), TR4, TR Trilogy
 • Német: TR2, TR4, TR5 (Premier)

Mint látható 20 eredeti TR játékom van. A közeli ismerőseim őrültnek tekintenek, ennyiféle változat láttán, de még nem tudják, hogy még van olyan változat, amit szándékomban van megszerezni :) Ha józan ésszel belegondolok, túlzás már ez, de én a gyűjtőszenvedélyemre hallgatok.
Lehet sznobságnak, tűnik az egész eredeti vásárlás, de nekem nemcsak hivatalból kell megszereznem a TR változatokat, hanem mint különlegesség is. Aki kezében fogott már egy amerikai TR-t, az olyan élményt szerzett, amit nem lehet feledni. Különleges doboz, dombornyomás, különleges cdtok. De persze ez nem elég, elég őrültnek is kell lenni ehhez :), de legfőképpen sok pénznek, mert Amerikából drága mulatság küldeményeket rendelni.
Azokat a termékeket, amiket itthon is meg lehet vásárolni, már jóval olcsóbb megszerezni. Elég csak, ha az EVM termékekre gondolunk. 2000 forintos árukkal, nem az elérhetetlen kategóriába tartoznak. Menj el moziba kedveseddel. Mozijegy + üdítő + ez-az = több mint 2000 forint. De említhetnék más példát is.
Úgy vélem ez a termék megfizethető. Így aki le akarja cserélni a másolt lemezét, olcsón megteheti, és elmondhatja magáról, ő tud áldozni arra a játékra, amit szeret. És ez fontos főleg a készítőknek, mert nem maradnak pénz nélkül, és tovább tudják szőni Lara Croft történeteit.

...
Clau: És mit csinálsz velük?
Hamster: Ülök a dobozok tetején, és aki közel jön, lelövöm :)
(Tomb Raider)

A dobozok egy külön helyen vannak együtt, szépen sorban. Szép dísze szobámnak. Ha rájuk nézek büszke, leszek, olyan termékek vannak tulajdonomban, amik csak pár általam ismert személynek, akik ugyanolyan őrültek, mint én, és áldoznak a szenvedélyüknek. Nem kis idő, pénz, és fáradság fekszik a gyűjteményben. Ezek összessége, és különlegessége, ami miatt úgy tekintek rájuk, ahogy tekintek.

Újat, vagy használtat vegyek?
(általános)

Ezt mindenki döntse el maga. A lemez karcosságából meg lehet állapítani a lemez előéletét. Én, ha ajánlani tudom, csak új termékeket vásároljatok.
A kérdés főleg a PSX tulajdonosoknak érdekes, mivel a PSX játékok ára nem változik olyan mértékben, mint a PC-s játékoké. Használtan 3 ezer -8 ezer forint között már meg lehet venni egy-egy játékot, míg bontatlanul, az újak 17 ezer, régiek 8 ezer forintba kerülnek.
A PS-s játékok csak akkor érdekelhetnek minket használtan, ha azok ritkaságok, mivel többféle változatban is kaphatóak.

Az utolsó szó jogán
(általános)

Úgy gondolom, aki végigrágta magát a fenti szövegen, láthatja sokra, becsülöm az eredeti játékokat, viszont semmivel sem kevesebbre azokat a személyeket, akik vagy nem tehetik meg, hogy eredetit vásároljanak, vagy nincs meg rá a lehetőségük. Viszont azokat, akik eleve elzárkóznak a vásárlás elől, vagy megtehetnék, csak semmibe veszik a programozók hosszú, és fáradságos munkáját, sajnálom Őket, és próbálok hatni rájuk, hogy megváltozzon a véleményük.
Elhiszem sokaknak nincs 9-15 ezer forintja ez eredeti új játék megvásárlásához, de ha arra gondolok, hogy a játékok a megjelenésük után fél évvel 5 ezer forintért már megvehetők az üzletben, ez már többeknek is elérhető.
Vagy ha arra gondolok, az év végén jelennek meg a termékek, tökéletes karácsonyi ajándék, egy nagycsaládtól.
De ha még lejjebb megyünk az árban, már 2 ezer forintért megvásárolhatjuk EVM kiadásban az első három részt (2002-09-20-i adat).

Tehát már csak rajtunk játékosokon van a döntés:

Eredeti, vagy írott játékkal játszunk?

SYS

Copyright

© 2000-2024 TombRaider.hu

© LARA CROFT and TOMB RAIDER are trademarks of CDE Entertainment Ltd.

Hivatalos Rajongói Oldal

Raiding The Globe

Hivatalos Portál