20. évforduló

Keresés

A 20. évforduló alkalmával két olyan, a klasszikus Larát nagyban meghatározó személy régebbi interjúit szedtük elő, akik gyökeresen hozzájárultak a karakter megformálásához. Egyikük Judith Gibbins, aki a TR 2. és 3. részében szinkronizálta hősnőknek, másikuk Jonell Elliott, aki a TR4-6 részeiben kölcsönözte Lara hangját.


Judith Gibbins

A Derbyshire-ből származó hölgynek akkoriban elképzelése sem volt, mekkorává duzzad majd a Tomb Raider sorozat. Míg Lara fegyverarzenált hord magánál és motoros szánnal intézi el ellenfeleit, addig Judith Ford Sierra-val jár, s leghatásosabb fegyvere az esze. Az Ilkeston városából származó Judith úgy őrizte meg Lara imázsát, hogy soha nem jelent meg személyesen.

"Teljesen hihetetlen, ami az USA-ban zajlott,"magyarázza." Az emberek ténylegesen elhitték, hogy Lara létezik. Atlantában volt egy hang-fellépésem, tulajdonképpen egy kérdezz-felelek show, ahol is egy olyan képernyő mögött foglaltam helyet, melyen Lara képe volt látható. A leggyakoribb kérdések effélék voltak: "Feleségül jönnél-e hozzám?" és "Randizhatnánk-e?"

A játék korábbi verzióiban Judith-nak korlátolt forgatókönyvi szerep jutott, legemlékezetesebb és egyben a rajongók által leginkább rettegett mondata pedig a következő: "No, that's not right. Go back to the beginning and try again."

Ennél azonban jóval több mondandója akadt a Tomb Raider III. epizódjában, melyet hosszú párbeszédes jelenetek gazdagítanak mind a 21 szinten át. Az egykori Core Design szóvivője, Susie Hamilton nyilatkozata szerint "Egy felsőosztálybeli akcentussal beszélő karakterre volt szükségünk, egy erős, ám mégis édes hangra. Erre Judith pont megfelelt."

Míg akkoriban 11 éves David fia Lara mozdulatait csiszolgatta PlayStation 1-jén, Judith-nak nem kis gondot okozott (és mai napig okoz) Larához történő kapcsolódásának bizonyítása. "Olyannyira szexi imidzzsel került felvértezésre, hogy mikor elárulom, ő én vagyok, az emberek nem hisznek nekem. Mindig mondanom kell valamit, hogy meggyőzzem őket; a 'Go back to the beginning and try again' gyakorlatilag visszatérő klasszikus darabbá lett."


Jonell Elliott

Helló Jonell. Köszönjük, hogy időt szakítasz a kérdések megválaszolására. Legfőbb kíváncsiságunk személyiséged érinti, melyet eddig misztérium övezett. Ki is vagy te tulajdonképpen? Voltak-e ezelőtt is szinkronszínészi munkáid? Szerepeltél-e már képernyőn vagy színpadon? Ha igen, milyen produkciókban?

A nevem Jonell Elliot, tapasztalatokkal bíró szinkronművész és színésznő volnék. Szinkronszínészi pályámat fémjelzik a legkülönbözőbb reklámmunkák a Wella, Oil of Olay, Macdonald's, Loot, Nescafe, Dover Court, BU Perfume, Daily Mail, Lloyds bank, Sony, Natwest, Natural és még sok más világcég részére. Rendszeresen dolgozom a Disney, Living és Cartoon Network promókban, illetve számos igen népszerű videojátékon, mint pl. The Island of Doctor Moreau, illetve City Of The Lost Children. Szintén hangom kölcsönöztem pár rajzfilmsorozat számára, pl. az Enigma és Angelina Ballerina az ITV részére. Ami a képernyőt illeti, látható voltam már a Grange Hill (BBC), a Family Affairs (Channel 5), Second Sight (BBC) és a Beer Goggles (Channel 4) produkciókban. Szintén feltűntem a West End 1996-os "Elvis - The Musical" című produkciójában, illetve "a Brief Affair" című, az Edinburgh Festival alkalmával bemutatott darabban.

Rajongók százezrei hallották/hallják viszont hangodat Lara Croft szerepében. Hogyan érint ez? Ideges voltál, mikor a felvételek megkezdődtek?

Sejthetően igen izgalmas és megtisztelő feladat volt Lara Croft karakterének a hangom adni. Általam szólalhatott meg Lara a Tomb Raider 4., 5. és 6. (Angel of Darkness) epizódjában, így hát otthon éreztem magam a hősnő bőrében. Ami az idegességet illeti, minden egyes felvétel alkalmával azt vettem észre, hogy annyira élvezem a folyamatot, hogy egyszerűen nincs időm idegeskedni.

Mint nyilván tudod, a Tomb Raider jelenség ezen generáció egyik legizgalmasabb franchise-a. Véleményed szerint hogyan volt képes Lara Croft a rajongók képzeletét világszerte rabul ejteni?

Úgy hiszem, Lara akképp emelkedhetett mai sztárszimbólum szerepébe, hogy az általa ábrázolt kép igen pozitív, és nyilvánvalóan a világ is készen állt befogadni egy erős, intellektuális típusú női főhőst - különösen egy efféle karakterű lányt.

Ismerős volt-e számodra a Tomb Raider sorozat, mielőtt felvetted Lara Croft szerepét? Ha igen, Melyik TR-játékokkal játszottál, s ezek közül melyiket fejezted be?

Természetesen tudatában voltam a Tomb Raider hatalmas sikerének és alkalmanként magam is megpróbálkoztam a játékokkal. Félek, azt kell mondjam, egyiket sem fejeztem be, de pusztán csak Lara Croft életre keltése is a kalandokban jártasság érzését kelti bennem.

Hogyan zajlott az Angel of Darkness felvételei előtt az eligazításod? Milyen tippeket kaptál Lara Croft karakterének megfelelő érzékeltetése érdekében?

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy már rendelkeztem azzal a szinkronhanggal, amit a játékhoz kerestek, s már az első, közreműködésemmel készített cím, a Last Revelation 16 éves Lara-jának hangját is magam adtam.

A felvételek mely mozzanatait élvezted leginkább?

A különféle szerepekben felbukkanó színészekkel történő közös munkát.

A felvételek mely aspektusai állítottak nehézségek elé?

Tulajdonképpen nem volt ilyen.

Van-e kedvenc Lara Croft kiszólásod vagy párbeszéded?

Annyi remek jelenet és karakter van a játékokban, hogy túlontúl bonyolult erre válaszolni. Mindazonáltal magával ragad Lara gyors észjárása és szarkazmusa.

Szeretnél-e találkozni az általad alakított Lara Croft kivágott hangjeleneteivel?

Az összes ilyet egy titkos széf őrzi valahol, senki sem hallhatja őket!

Szeretnéd őket valaha is visszakapni?

Soha az életben!!

Ha szó lenne egy visszatérésről, elvállalnád?

Ha újra Lara Croft hangja lehetnék, egy pillanatig sem haboznék, ha újra csinálhatnám. Örömmel dolgoztam a Core Design-nal, az Eidos -szal és mindenki mással is.

Készült a Tomb Raider Chronicles oldal jóvoltából.
Fordította: Credo

Copyright

© 2000-2024 TombRaider.hu

© LARA CROFT and TOMB RAIDER are trademarks of CDE Entertainment Ltd.

Hivatalos Rajongói Oldal

Raiding The Globe

Hivatalos Portál