Tomb Raider történetek

Keresés

A Core Design fejlesztőbrigád ezúttal két részre oszlott: egyik dolgozott a Tomb Raider ötödik részén, a másik pedig már a következő generációs TR-en. A Tomb Raider: Chronicles tulajdonképpen csak azért jött létre, hogy amíg már a következő generációs kaland készül, addig legyen valami a rajongóknak, és ne kelljen olyan sok időt Lara nélkül lenniük.

 

Tomb Raider 5: Chronicles

Megjelenés éve

PC: 2000. november
PlayStation: 2000. november
DreamCast: 2000. november
Mac: 2000. november

Érthető módon az akkori motort már nem nagyon tudták hova fejleszteni, a TR4-nél elérték a végső korlátokat. Így a TR5 igazából majdnem semmi újdonságot nem tartalmazott a TR4-hez képest. Ezt a játékot inkább nevezném egy generáció lezárásának, pár extra történetet elmesélve Lara múltjából.

A sztori ott folytatódik, ahol a Last Revelation abbamaradt. (A történetek szerintem minden TR rajongó számára ismertek, ezért most különösebben nem részletezném őket.) Összeülnek Lara régi barátai, nevezetesen Winston (alias Jeeves), Dunstan atya, és Jean Yves (!!!), majd a Hősnő múltjából történeteket mesélnek.

És ezzel a klasszikus TR játékok időrendje is megszületett:

--Tomb Raider IV.: The Last Revelation - Cambodia (1984. nyár eleje: Lara 16 éves)
--Tomb Raider V.: Chronicles - Black Isle (1984. nyár vége: Lara 16 éves, de már Nála a hátizsák!)
--Tomb Raider V.: Chronicles - Rome (1995. nyár eleje)
--Tomb Raider I. + Unfinished Business (1996. nyár: július; Gold nem sokkal utána, még a nyár végén)
--Tomb Raider II. + The Golden Mask (1997. nyár vége; Gold valamivel utána, talán télen)
--Tomb Raider V.: Chronicles - Tower Block (1998. nyár)
--Tomb Raider III. + The Lost Artefact (1998. ősz, október vége; Gold szinte azonnal utána, de csak következő év február elején fejeződik be)
--Tomb Raider V.: Chronicles - Russian Base (1999. február vége)
--Tomb Raider IV.: The Times Exclusive (1999. ősz-tél, talán hetekkel a TR4 előtt)
--Tomb Raider IV.: The Last Revelation (1999. december vége, közvetlenül a Milleniumkor!)

--Tomb Raider V.: Chronicles (2000. január eleje, nagyjából 5 nappal a TR4 után...)

(A dátumokért köszönet SYS-nek!)

Új kalandhoz persze újdonságok is társultak.
Lara új mozgásai: polcokat, fiókokat vizsgálhatunk meg, hogy van-e rajtuk/bennük valami, ami hasznos lehet; rúdon pörgés; kötélen járás, és egy aprócska közelharc: Lara leüt egy séfet, vagy elaltat pár ellenséget kloroformmal.

A fegyverek: A legtöbbjüket az előző részekből tették át, ám van pár kivétel: HK-gun, amihez eredetileg hozzá lehetett csatlakoztatni egy hangtompítót, és a „csáklyapuska” (Grappling gun), amivel köteleket lőhetünk adott helyekre.

Lara ruhatára ismételten bővült: A TR4-es fiatal és alap Lara mellé bekerült egy álcázó terepruha, és egy cicaruha. Az utóbbi egyébként a TR3-as cicaruhának indult, ám átszabták. És egy számomra fontos dolgot is javítottak immáron: végre a pisztolytáskába belekerültek a fegyverek.

De még több apró újdonságot is tartalmaz a játék, pl. a Timex-TMX-et, ahol megtekinthetjük a statisztikánkat. Vagy ott van még a zseblámpa, ami a VCI pályákba bekerült volna, ám megint csak kitörölték.

Lara hangja ismételten a szeretnivaló Jonell Elliott lett, bár az egyik trailerben nem az Ő hangját használták, érdekes. :-)

Aztán a secretek összegyűjtésével a játékos megnyithatott különféle extrákat, pl. a TR mozifilm trailerét. Ám a végső változatban helyette a TR: „Next Gen” trailert rakták be, így már betekintést nyerhettünk a következő játékba.

Az utolsó hetekben-hónapokban folyamatosan javítottak a pályákon, majd Jean Yves-t átalakították Charles Kane-re. (Ha jobban megfigyeled, a modell ugyanaz, csak kicserélték a ruháját és megkopaszították, adtak neki szakállat.)

Így, 2000 novemberében a boltok polcaira került a játék. Sajnos ebből az epizódból adták el a legkevesebbet, közel 2 millió példányt. (És ismételten rajtamaradt a lemezen egy tesztpálya, amit lentebb videó formájában linkeltem.)

És persze a legfontosabb dolgot a végére hagytam: A játék mellé jár egy ajándék CD, amin a TR4 pályaszerkesztő található. Talán ez a leges legnagyobb ajándék, amit valaha is kaptunk. Így mindenki megszerkesztheti a saját kalandját.

Képek:

Videók:

Tesztpálya:

 

Copyright

© 2000-2024 TombRaider.hu

© LARA CROFT and TOMB RAIDER are trademarks of CDE Entertainment Ltd.

Hivatalos Rajongói Oldal

Raiding The Globe

Hivatalos Portál