Szereplők

Keresés

Lara Croft

Lara CroftLady Lara Croft egy tizenegyedik generációs grófnő. A Croft család a címet, illetve a Surrey megyei Abbingdon birtoka feletti jogokat VI. Edwardtól kapta 1547-ben. A Croft Birtokok három különálló kastélyra oszlanak. Ebből kettőt a Nemzeti Vagyonkezelő Alapítvány tart fenn, a harmadik pedig Lady Croft otthona.

Lara maga számos családi tragédiát átélt a múltban, többek között mindkét szülője különböző alkalmakkor történő halálát kislány korában. Mint a szakma által elismert lángelme, ugyanakkor az olimpiai standardoknak is megfelelő tornász, Lady Croft nemcsak a tudományos körök, de a politikai közösségek vad spekulációinak és szenvedélyes vitáinak gyakori tárgya, nem beszélve a celebritásokkal foglalkozó médiáról. Egyformán istenítik és gyalázzák, mely alapján korunk talán egyik legelbűvölőbb és legenigmatikusabb figurája.

Lara Croft a Surrey-beli Parkside Kórházban született Lady Amelia Croft, és a közismert régész, Lord Richard Croft, Abbingdon néhai grófja lányaként. Háromtól öt éves koráig az Abbingdoni Leányiskolában tanult, ahol gyorsan kiderült, átlagon felüli tehetséggel megáldott gyermekről van szó.

Hősnőnk kilenc évesen túlélt egy himalájai repülő-szerencsétlenséget, melyben édesanyja sajnálatos módon életét vesztette. Rendkívüli életútjának első, emlékezetes történetében valahogy sikerült élve megúsznia egy egyszemélyes, tíz napig tartó vándorlást a Himalája hegyei között, mely köztudottan a Föld egyik legveszélyesebb vidéke. Ezek után Nepál fővárosában, Katmanduban a legközelebbi bárba sietett, hogy udvarias telefonhívásban érdeklődjék édesapjától, alkalmas lenne-e számára, hogy érte jöjjön, és elvigye a felhők fölüli városból.

A tragédia után következő hat év során Lara ritkán távozik apja oldaláról, akivel körbeutazzák a világot, egyik régészeti ásatást a másik után látogatva meg. Ez alatt az idő alatt állítólag magántanároktól sajátította el az általános műveltség megkövetelte tananyagot, ám talán pontosabban fogalmaznék, ha azt mondanám, inkább Lord Croft teljes munkaidős növendéke volt.

Amikor Lara tizenöt éves volt, édesapjának nyoma veszett Kambodzsában. A hatóságok, és maga Lara kiterjedt kutatásai csupán olyan emberi maradványokat eredményeztek, melyeket nem lehetett tökéletesen azonosítani. Mivel Lord Croft holtteste hivatalosan nem került elő, Lara nem örökölhette közvetlenül a Croft címet, és hősnőnk kisebb családi viszályba keveredett nagybátyjával, Lord Errol Crofttal az abbingdoni birtokok feletti uralomért. Lara végül megnyerte a jogi csatározást, és átvette örökségét, ám az ügy következtében a Croft családban mély szakadék keletkezett, és Larától elhidegültek rokonai.

Lady Lara Croft tudományos tevékenysége ezek után már-már elhomályosította apja karrierjét; tizenöt, nemzetközi jelentőséggel bíró, régészeti ásatásoknak helyet adó terepet fedezett fel. Ezek a területek még mindig új és érdekes bepillantásokat tesznek lehetővé a múltba. Senki sem tagadhatja Lady Croft elképesztő méretű hozzájárulását a régészethez, habár a hölgy nincsen becsmérlők híján sem.

Lara módszerei gyakran kerülnek kitárgyalásra a hivatali tisztviselők, illetve a többi, gyakorló régész disputáiban. Számos módon szokták jellemezni, a nemes emberétől a beszámíthatatlan kategóriájáig. Néhány tudós rámutatott arra, hogy a hölgynek a dokumentálás iránt tanúsított hanyagsága, valamint a nyers erőt használó metodológiája számos terepet megfertőzött, és több kárt okoz, mint hasznot hajt. Még olyan (meg nem erősített) vádak is felmerültek, melyek szerint Lara valójában különböző tárgyakat visz el ezen lokációkról, mielőtt értesítené a nemzetközi közösséget, valamint hogy a csini-csajszi nem több a kelleténél jobban felmagasztalt ereklyevadásznál.

A bulvárlapok bálványozása ellenére Lara Croft magánélete felett a legkomolyabb elhatározással őrködik. Sohasem adott interjút, és semmiféle személyes kommentárt nem tett a vele kapcsolatos híresztelésekre, lévén jobban szereti a család ügyvédjei, Hadrgraves és Moore által kiadott rövid, hivatalos nyilatkozatokban kifejezni magát.

Feltételezhetően számos nem hivatalos biográfia látott világot a fiatal grófnőről, melyek vad és fantasztikus teljesítményként éltetik Lara hősi tetteit, gondoljunk csak az élő dinoszaurusz felfedezésére a Kongo völgyében, vagy a hírhedt nevadai 51-es Körzetbe való beszivárgásra. A Croft Birtokok hivatalos közleménye ezeket így véleményezi: "... ezen könyvek a végletekig ostobák: a totális fikció szégyenteljes, értéktelen manifesztációi."

Mindazonáltal ha bárkinek kedve támad akár egy felületes kotorászásra is az Interneten a Megmagyarázhatatlan, a Titokzatos, netalán a Tökéletesen Hihetetlen után, jó néhányszor fel fog bukkanni az orra előtt Lara Croft neve. A hölgy nemcsak a konspiratív elméletgyártók, de a folyamatosan változó történelem rajongóinak is bálványa.

Úgy tűnik, minél mélyebbre ásunk Lady Croft életében, úgy válik Lara egyre elképesztőbbé és titokzatosabbá. Talán hasonlóan az általa felfedezett régészeti lelőhelyekhez, csak kapargatni tudjuk ennek a hihetetlen hölgyemény lényének a felszínét, míg az összetett és kifürkészhetetlen titkok mélyen benne eltemetve maradnak.


Amanda Evert

AmandaKívülről szemlélve Amanda Evert szociális antropológia szakos hallgató volt, de belül, az álca mögött a fizikai léten túli élet lelkes kutatója. Teljes szívvel hitt abban, hogy a realitás köznyelvi értelemben vett ötlete nem más, mint egy vékony, szürke réteg a lélek végső igazsága felett. A világ összes múlt- és jelenbéli vallásos és misztikus rendszerét tanulmányozta, így még egyetemi évei alatt afféle teológiai és miszticizmus szakemberré érett. Amanda teóriája szerint a sámánizmus, a boszorkányság és sok-sok vallás rítusain belül létezik egy egyedi, rég feledésbe merült misztikus hiedelemrendszer. Az volt az álma, hogy újra felfedezze ezen múltbéli felsőbbrendű tudást és azt átadva az embereknek spirituális megvilágosodást hozzon. Annak idején ez sokkalta inkább tűnhetett fiatalkori ábrándnak, mintsem igaz szenvedélynek, olyasvalaminek, melyet Lara ártalmatlannak tekintett. Kétségtelenül kényelmesen mozgott a tudomány határait túllépő felfedezései során, de egyben kitűnő kutatónak is bizonyult, aki azért a modern világgal is kapcsolatban állt. Fiatal, kissé szabályokhoz kötött, nem túl magabiztos, leheletnyit hippis volt. Larával való kapcsolatát a játékos filozófiai évődés jellemezte; bár nézeteik különböztek, de anélkül vívták meg intellektuális kardcsörtéiket, hogy a másik szilárd nézeteivel szemben mindenre elszánttá vagy ellenségessé váltak volna. Mindez a múltból derül ki, mely múltban egy baleset során Amanda életét vesztette, vagy legalábbis Lara ezt gondolta. Egy napon Peruban Lara Tiwanakunak tulajdonított sírjának ásatása alatt a többi végzős hallgatóval egy új kamrát tártak fel, mely elszabadította a poklot. Egyedül Lara jutott fel a felszínre, s a csoport strukturális mérnöke, Anaya Imanu elképedve hallgatta Lara beszámolóját arról, hogy egy aljas szándékú valami mindenkit lemészárolt a sírkamrában, kivéve Larát és Amandát. Azonban miközben menekülni próbáltak, Amanda véletlenül beindított egy csapdát, mely elzárta a kamrát, beomlott a plafon és Amanda megfulladt. Ahogy a játékos halad a történetben, fokozatosan rájön, hogy Amanda igazából nem halt meg, hanem megmenekült.


Zip

ZipZip, Lara csapatának technikai embere, akinek az a feladata, hogy technikai és logisztikai támogatást nyújtson Lara törekvéseihez szerte a világban - ő a srác a furgonban, vagy Lara birtokának szerver-termében, és Lara állandó távoli társa a rádiós headset-en keresztül. Egy jó szövegű srác, aki részben techno-őrült, részben józan paraszti ésszel rendelkezik. Egykor csúcson volt, de néhány év a börtönben egy fokkal lejjebb hangolta, és megnövelte a haragját minden intézményes dolog ellen. Az egykori számítógépes hacker, most Larával dolgozik a kihívás, és az izgalom kedvéért. Személy szerint, hűséges Larához, és ez a legnagyobb móka, amiben része lehet, anélkül, hogy letartóztatnák.


Alister Fletcher

AlisterAzért van itt, hogy tesztelje az elméleteit, titkokat tárjon fel, melyeket senki más nem lenne képes, és mert ez az a hely, ahol különc tudása valóban hasznos. Alister merev és ingerlékeny; túl komolyan veszi saját magát.

 


Anaya Imanu

AnayaAnaya építőmérnök, aki Dél-Amerika elszegényedett területein dolgozik. Lara régi barátja, még az egyetemi évekből, és vele volt a Segou melletti tragédia során is. Azóta kiváló karriert futott be, és útjaik gyakran keresztezik egymást Larával.

 


Winston Smith

WinstonLara régi inasa és leghűségesebb barátja. Évekkel ezelőtt a Croft-kúriával együtt öt is megörökölte. Winston azzal tölti napjait, hogy végigcsörtet a házon és megpróbál mindent rendben tartani, folyton azt lesve, mikor tér vissza Lara. S amikor valóban visszatér, mindegy, hogy Lara éppen az ostrompályán gyakorol vagy előtanulmányokat végez-e egy újabb kalandhoz, a megbízható inas mindig gondoskodik egy csésze teáról - a kiszolgálás tökéletes. Mindig öltönyben járj és 5.30-kor kel.


James W. Rutland

RutlandJames Rutland gyermekkora hihetetlenül gazdag, kivételezett környezetének burája alatt zajlott. Felnőve a West Point katonai akadémiára iratkozott be, amelyet már pusztán saját erejéből végzett el. Bármilyen kemény volt is a kiképzés, hálás az ott töltött évekért, mert olyan önfegyelmet tanult, amely a hadsereg kötelékén kívül is a hasznára válik. Karizmatikus személyiség, aki ahhoz szokott, hogy megkapja amit csak akar. Ezúttal azonban vágyainak tárgya ugyan az, mint ami után Lara is kutat.


Shogo Takamoto

TakamotoA Yakuza főnök, Shogo Takamoto a régi fegyverekért rajong. Azon túl, hogy a japán maffia egyik nagyhatalmú figurája, a földalatti régiségek megszállottja, rémületben tartva a gyűjtőket és a kalandorokat azzal, hogy vidáman csereberélgeti a hamisítványokat az eredeti darabokkal. Megbízhatatlan reputációja ellenére továbbra is komoly játékosnak számít abban, hogy kipuhatolózza, mit keresnek azok az emberek, akik vágya felülmúlja józan ítélőképességüket, majd elhalássza azt az orruk elől. Larával lezajlott legutóbbi találkozása rossz szájízt keltett benne, ám vonakodott a bosszú kockázatától, hiszen a revans kísérletének valószínűsíthető kudarca  csorbát ejtene tekintélyén.


Toru Nishimura

NishimuraRettenthetetlen nyomozóriporter volt, aki többször is keresztezte Lara útját veszélyes szimatolásai során. Napjainkban vagyonos médiamogul, jó humorérzékkel és nagy nyugalommal megáldva, ám még mindig él benne a vágy a kaland és a kockázat iránt. Emellett Larával is mindig szívesen találkozik, amikor a régészhölgyet legújabb érdekeltségei a városba vonzzák. Toru azonban ma már kissé óvatosabb - felelősségei és kötelezettségei vannak, melyek némelyike kissé kellemetlen -, ezért jó kapcsolatokat tanácsos fenntartania a japán maffiával is.

Copyright

© 2000-2024 TombRaider.hu

© LARA CROFT and TOMB RAIDER are trademarks of CDE Entertainment Ltd.

Hivatalos Rajongói Oldal

Raiding The Globe

Hivatalos Portál