Naplóbejegyzések

Keresés

Földközi-tengeri Expedíció: Apám egy tragikus balesetben vesztette életét, miközben Avalont, Arthur király mitikus nyughelyét kereste. Sosem osztottam azt a hitét, hogy Avalonnak bármi köze lenne anyám eltűnéséhez, de a legutóbbi események óta mégis gyanakszom. Eddlington professzor ismerte azokat a koordinátákat, ahol apám legközelebb vizsgálódni akart, de nem tudta, hogyan határozza meg azokat, vagy hogy talált-e már valami romot arrafelé. Ez rám vár.

Nilfheim: Nilfheim - A köd világa. Az északi mitológia kilenc világának egyike, amely a harmadikkal, Yggdrasillal van kapcsolatban. Bár világos, hogy Nilfheim az alvilág szinonimája, az eredeti források ellentmondásosak azzal kapcsolatban, hogy vajon különbözik-e Helheimtől, ahová azok kerülnek haláluk után, akik nem haltak dicső halált.

Kraken: A kraken irtózatosan nagy mitológiai teremtmény. Létét óriási tintahalakkal kapcsolatos megfigyelésekre alapozzák. Nem tévesztendő össze az északi hagyomány tengeri kígyóival, bár mindkettőt felelősnek tartják mindenféle méretű hajók eltűnésért. Ez a bestia nyilvánvalóan nemrég fészkelte be magát ide a romok közé, utána azonban túl nagyra nőtt, és már nem tudott elmenni.

Thor: Thor a mennydörgés istene az északi mitológiában, és hatalmas fegyveréről,a Mjölnirről ismerik leginkább. A Mjölirt hol csatabárdnak, hol buzogánynak, hol pörölynek ábrázolják, de az utóbbi a legelterjedtebb. Egyéb képességei mellett feltételezhetően képes volt villámmal sújtani Thor ellenségeit. Ahogyan Excalibur legendája is egy nagy erejű antik műtárgy köré épült, Thor pörölyének mítosza is egy ősi fegyver eltorzított leírása lehet.

Thor kesztyűi: Azt beszélik, hogy Thor csak egy különleges pár vaskesztyűben tudta forgatni Mjölnirt. Nagyon valószínű, hogy a Nilfheimban talált kesztyű lehet ennek a mítosznak a forrása. A kesztyű nagy része elporladt, amikor hozzáértem, de a faragott kőcsomót, valamint a fémet a közepén nem kezdte ki az idő. Fémindák nyúltak ki belőle, amelyek tökéletesen illeszkedtek a kezem méretéhez. Nyilván ez a szíve ennek a régiségnek, a kesztyű többi részét külön toldották később hozzá.

Amanda Evert: Amanda sosem bocsátotta meg, hogy azt hittem, meghalt, és ott hagytam eltemetve Tiwanaku utolsó királynőjének perui sírjában. Amikor rájöttem, hogy életben van, és később kiszabadítottam, én sem hittem, hogy meg tudok bocsátani magamnak. Ám amikor összekülönböztünk Atrhur király Excaliburjának keresése idején, bűntudatom elhalványult, és most, hogy megtudtam Amanda közreműködött abban, ami anyámmal történt, az érzés maradéka is eltűnt. Csak azért hagytam életben, hogy majd egy napon kiszedjem belőle, mit tud, de amíg nyíltan az a célja, hogy eltegyen láb alól, nem ragaszkodom ehhez a stratégiához.

Natla: Natla volt Atlantisz halhatatlan királynője, legutóbb pedig a Natla Technologies elnök-vezérigazgatója. Évezredekkel ezelőtt valamiképpen elvesztette a kapcsolatát azokkal a hatalmas erejű műtárgyakkal, amelyek uralkodását biztosították, és újonnan tudását és értelmét ezek visszaszerzésének szenteli, utánuk járja a világ régészeti lelőhelyeit. Célja, hogy megnyissa a hetedik korszakot, amiről semmi mást nem tudok, csak hogy nagyon rossz fordulatot hozna az emberiségnek. Eltemettem őt egy elhagyott szigeten de a jelek szerint Amanda kiásta, és a saját Encyclopedia Atlanticájaként fogva tartja. Remélem, Amanda rájön, hogy egy időzített bombát dédelget, és hogy mindazt, amit Natla mond neki, Natla céljainak szűrőin megy keresztül.

Thaiföldi expedíció: Nem tudom, hogy Apám milyen mélységben dolgozott együtt Natlával, vagy mi igaz abból, amit a nő elmondott, de az biztos, hogy Natlát a saját érdekei vezérlik, emiatt csak azért segít és tájékoztat, mert ugyanazt akarja, amit én. Ezért feltételezhetem, hogy kell itt lennie valaminek - akár felderítette apám ezt a helyet, akár nem -, ami közelebb visz Avalonhoz.

Bhogavati: Bhogavati Patala, a hindu hagyomány hetedik alvilágának fővárosa. Nagák lakják - akik a leghírhedtebb leírások szerint nagy kígyóemberek. Ennek a romnak az építészeti stílusát eddig még nem találtá meg délnyugaton, és régebbi, mint bármely más hely, amit ismerek. Mindez megváltoztatja a felfogásunkat ezen hindu hagyományok elterjedéséről Ázsiában.

Naga: A nagák Patala kígyóemberei, akik többek között az amrita, a halhatatlanság elixírjének birtokosai voltak. A rom környéki őshüllők ihlették a nagák mondáját, de az is megeshet, hogy szokatlan külsejük miatt kerültek be a meglévő hindu hagyományokba.

A történelem rétegei: A hindu romok régiek, de Nilfheim még sokkal régebbi - elég idős ahhoz, hogy a legutóbbi jégkorszak végén a tengerszint felett legyen. Ezek a romok itt stílusukban azonosak és hasonló korúak. A hinduk sokkal ősibb romokra építkeztek, így keletkezett az erős kontraszt az építészeti stílusok és az erózió mértéke között.

Thor ereje: Az emberi mitológia összes istenei közül Thor a legerősebbek közé tartozott. Az erejéről szóló történetek igazak, ahogy a kesztyű ereje is ezt igazolja. A kesztyű kövének ereje valahogy aktiválja a különlegesen elkészített tárgyakat, amelyek azután szinte súlytalanul mozgathatóak. Nem kétséges, hogy ez az avatatlan szemlélő számára úgy tűnt, mintha az ősi műkincsek birtokosa rendkívüli erővel rendelkezne.

Odin: Odin a bölcsesség istene az északi mitológiában, Thor apja. Az egyik beszámoló szerint bölcsességéért a szemét áldozta az Yggdrasil, a harmadik világ alatti forrásnál. Ott előrelátta Ragnarököt, a végső csatát, amelyben elpusztul a világ, sőt maguk az istenek is, és ő még ezt tudva sem képes megakadályozni.

Odin térképterme: A falon ez a felirat olvasható: “Fiam, a kincseid itt és a távolban, amit a holtak védelmeznek - ennek a kesztyűnek a testvére, Megingjörd és a hatalmas Mjölnir - igában tartják Jörmungandot.” Hogy a történelmi Odin vér szerinti apja volt-e Thornak, arról nem szól a fáma, de a két alak valamiféle kapcsolatban állt. Thor pörölyét, övét és kesztyűit elrejtették a világ több pontján, hogy féken tartsák a midrági kígyót, Jörmungandot. Hogy ez pontosan mit jelent, és mi a midgárgi kígyó természete, az nem ismeretes. Talán az utalás arra, hogy a műkincseket a “holtak védelmezik”, a kulcs.

A Croft-család Kriptája: Bhogavatiban apám írt egy üzenetet nekem: “Natla, átlátok a célodon, és nem vagyok többé a bábud.” Bármiről szólt is az együtműködésük, felbomlott amiatt, amit apám talált Bhogavatiban, és igen jelentősnek kellett lennie, mivel apám soha nem szentségtelenített volna meg így egy olyan lelőhelyet. Hagyott viszont egy kulcsot, amely reményeim szerint elvezet a Thaiföldön talált műkincsek és információk rejtekhelyére.

Óriáspókok: Ezek az óriáspókok alighanem Thaiföldről érkeztek minden mással együtt, amit apám visszahozott Bhogavatiból.

Apa titka: Apám azt hitte, hogy Midgárd kígyójának mítosza feltárja, hogy Avalonban található a válasz anyám sorsára, ugyanakkor egy szörnyű fegyver is, amelyet Natla sohasem találhat meg. Ez egy végrendelet, amely mutatja eltökéltségét, ilyen veszélyes titkokat érintetlenül hagyott itt abban a reményben, hogy halála esetén csak én egyedül találom meg azokat. Bármennyire is meg akartam tudni, mi történt anyámmal annyi évvel ezelőtt Nepálban, azt is figyelembe kell vennem, hogy megéri-e a kockázatot, hogy közben ekkora romboló erő szabadulhat el.

Rabszolgák: A thrall kifejezés az északi népek egyfajta rabszolgájára utal. Thor két thrall, Pjálfl és Röskva társaságában utazott, és velük volt két kecske is. Tanngrisnir és Tanngnjóstr - ők húzták a kocsiját. Két különleges kecske volt, mert Thor minden éffel megfőzhette és megehette őket, másnap reggel pedig egyetlen érintéssel feléleszthette őket újra mindaddig, amíg a csontvázuk épségben maradt. Apám alighanem erre gondolt, amikor elnevezte ezeket az eleven tigriscsontvázakat. Fogalmam sincs, mi tartotta őket életben, viszont megpillanthattam valamit abból, amit Odin emlegetett, hogy Thor műkincseit a holtak védelmezik.

Szellemkő: Évekkel ezelőtt, amikor Amandával Tiwanaku  utolsó királynőjének a sírját tártuk fel a perui Paraisó közelében, egy ismeretlen erő támadott meg minket, amely egy füstszerű energialényként jelent meg. Amanda megtalálta a forrásául szolgáló követ, és megtanulta működtetni. Amikor Bolíviában ellenem fordította, legyőztem és elvettem tőle a követ. A jelek szerint Amanda csak azért támadta meg az otthonomat, hogy visszaszerezze ezt a szellemkövet.

Szellempár: Legutóbbi találkozásom Natlával egy elhagyott szigeten ért véget, ahol rengeteg ősi szerkezet vett körül bennünket. Az egyikük képes volt létrehozni testem és képességeim valamelyest öntevékeny másolatát. Bár nem volt bőre - szüksége sem lévén rá -, és pusztán csak leutánozta tetteimet, így ezt a taktikát alkalmaztam az elpusztítására. Úgy tűnik, hogy Amanda, Natla segítségével, létrehozott egy másik szellempárt, amit rólam mintázott, ezúttal bőrrel és saját elmével. Ha tényleg képes bármire, amire én, sőt többre, akkor fel kell kötnöm a fehérneműt, ha egyszer utánam küldi, hogy öljön meg.

Mexikói Expedíció: Thor övének lelőhelyét volt a legkönnyebb pontosítani Közép-Amerikában, Odin térképén, és egyébként is szükségem van rá a pöröly használatba vételéhez, tehát megfelelőnek látszik, hogy előbb azt szerzem meg, közben Zip tovább szűkíti Thor pörölyének pontos helyét. Zip nem érti, hogy folytathatom a keresést Alister meggyilkolása után, de biztos vagyok benne, hogy ez az ösvény elvezet a haláláért felelősökhöz. És ha Thor pörölye tényleg képes akár isteneket is elpusztítani, akkor talán végre elég erőm lesz ahhoz, hogy egyszer s mindenkorra véget vessek Natla halhatatlan uralkodásának.

Vadorzók: Ez a térség Mexikó legtávolibb és legvadabb vidéke, elég elzárt ahhoz, hogy néhány helyi földműves ne is tudjon spanyolul, csak maja nyelven. Elég távol ahhoz, hogy állig felfegyverzett emberek költözzenek be, és elkezdjenek a védett fekete párducokra, pontosabban a melanisztikus jaguárokra vadászni. Az orvvadászok vermeket ástak, és ide kellett csalogatniuk a párducokat a környékről, de figyelmen kívül hagyták azt, hogy az itteni ősi romok csak töredékei annak, ami el van temetve.

Maja Labdacsarnok: Az ezekben az ősi labdacsarnokokban játszott játék szabályai elvesztek a történelem folyamán, de feltételezik, hogy gyakran és nagy tétekben játszották, mivel a vesztes csapatot feláldozták az istenek oltárán. Ez számomra különösen érdekes, mivel a hiedelmek szerint Xibalba, a maja alvilág egy bálterem alatt található.

Maja Naptár: A maják számos naptárat készítettek különféle célokra. A szoláris naptáruk tizennyolc, egyenként húsz napos hónapból állt, amit öt további nap egészített ki egy teljes, 365 napos évre. A hónapok neve az idők során a távolságtól függően változott, de az öt kiegészítő napot névtelen napokként ismerték. Ezektől féltek, mert a hitük szerint ekkor megnyílnak az alvilág kapui.

Xibalba: Xibalba- a félelem hona. Nem ismeretes, hogy Xibalbát valami természetfeletti túlvilágnak gondolták, vagy csak egy város volt, ahol az emberek a halált imádták. Feltételezett helyként általában Guatemalát jelölték, de úgy tűnik, Xibalba észak-nyugatabbra van, mint korábban gondolták. Ha Thor műkincsein talált mintázat alátámasztja a helyi alvilági mondákat, akkor találhatok az apám által Bhogavatiból hazahozott thrall tigrisekhez hasonló dolgokat.

Xibalba urai: Több helyen is említik, hogy Xibalba szerette törpékkel megalázni a látogatóit, mielőtt a halálos csapdákat rejtő szobákba küldte őket. Ezek a tematikus próbák állítólag a látogató érdemeit voltak hivatottak vizsgálni, de az igazi szándék a legyilkolásuk lehetett, puszta kedvtelésből.

Újra felkeresett rétegek: Amint azt Thaiföldön láttam, ez is egy példa arra, hogyan építkezik egy régi kultúra egy még ősibbre. A maják építészete hasonló stílusú és korú, mint amit Niflheimben és Bhogovati alatt találtam. Talán a hinduk Sivát és Kalit állították a romok fölé, hogy lezárják azokat, mivel elárasztották őket a tigristhrallok, amilyet apám is hozott haza egyszer.

Ragnörök: Az északi legendák szerint a világ Ragnörök hősi csatájával ér véget, amiben meghalnak az istenek, a szörnyek, és elpusztul a civilizáció. Ebből a világvége mítoszból magasan kiemelkedik Jörmungand, a midgárdi kígyó, amely olyan óriási, hogy az egész világot átöleli a tenger fenekén. Ragnörök ideján a midgárdi kígyó felemelkedik, áradásokat okoz, és mérget okád a levegőbe. Thor a Mjölnirrel megöli Jörmungandot, de maga is meghal a kígyó mérgétől.

Maja Rabszolgák: A jaguárokkal és a maja harcosokkal ugyanaz történt itt, mint a tigrisekkel Thaiföldön. Bármi, ami beleesik abba a mérgező, ragyogó folyadékba, elpusztul, de eleven marad, mindössze egyetlen céllal, hogy megölje és a medencébe hajítsa az arra járókat, akik ezután csatlakoznak az őrséghez. A későbbi civilizációk valószínűleg lezárták a romokat, nemcsak azért, hogy védekezzenek a lenti thrallok ellen, hanem hogy megállítsák a kíváncsiskodókat, nehogy ők is csatlakozzanak a műkincseket védő élőhalott sereghez.

Eitr: Az északi mondákban az eitr az istenek örök életét biztosító elixír volt, ám paradox módon kígyók - például a midgárdi kígyó - mérgének formájában. Ez hasonlít az amrita hindu, illetve az ambrózia görög fogalmához. Csak az északiak kerültek a legközelebb az igazsághoz, hogy ez az anyag valójában méreg, és az örök életnek csak a külső megnyilvánulását nyújtja, mozgatva a holttesteket. Valahol lennie kell egy hasonló medencének, amiben ezt az anyagot tárolták Bhogavatiban is. Ezekben hozták létra a tigristhrallokat, és vagy elpusztultak a múltban, vagy apám tüntette el őket valahogy.

Thor öve: A monda szerint csak Thor bűvös öve, a Megingjörd biztosít elegendő erőt a Mjölnir forgatásához. Most már értem, hogy az öv - amellyel a későbbi használói díszítették - a kesztyű erőforrása. A kesztyű vezeti az öv erejét azokba a nagy tárgyakba, amelyeket nélküle meg sem lehetne mozdítani. A két kesztyűben, amit találtam, maradt még némi energia, amely gyorsan lemerült az öv feltöltő ereje nélkül. Azt hiszem, van már ötletem Thor pörölyének működtetéséhez, ha megtalálom.

Jan Mayeni Expedíció: Miután Thor övét és kesztyűit a világ civilizációihoz közelebbi részeiben találtam meg, biztos vagyok benne, hogy a pörölyét viszont itt fogom meglelni, háborítatlanul. Ha már ez a hely annyira távol esik mindentől, hátha nem nehezítik majd kóbor élőhalottak a keresést.

Viking rabszolgák: Ami nem világos, hogy ezek a szegény lelkek vikingek voltak-e, akik erre csatangoltak, és az eitr áldozatául estek, majd thrallokká változtak, vagy ezek az élőhalott őrök sokkal régebbi harcosok, akiknek a megjelenése később befolyásolta a következő északi kultúrát. Akárhogy is, ádázul és kitartóan képesek harcolni, talán tőlük ered a rettenthetetlen viking harcosok története.

Valhalla: Walhalla - A holtak csarnoka. A dicső halált halt harcosok lelkét a valkürök kísérték Odin e nagyszerű csarnokába. Naponta lemészárolták egymást a gyakorló küzdelmekben, hogy felkészüljenek a Ragnörök végső csatájára, és másnap feltámadtak, és újrakezdték a gyakorlást. Ez a hely képviseli a legvilágosabb kapcsolatot a mítosz és ezen eleven holttestek valósága között, akiket az északi népek által Mjölnirnek nevezett műkincs védelmére rendeltek.

Valgrind: Valgrind - a szent kapu. Nem csak méretével, hanem ravaszságával is oltalmazza a Walhallát, mivel csak kevesen tudják, hogyan nyitható. Most már értem, hogy kell hozzá megértés, ismeret valamint az erő, amit Thor relikviái biztosítanak.

Walkürök: Valkürök - a holtak kiválasztói - kisebb istenségek voltak, akik eldöntötték, melyik elesett harcos érdemes arra, hogy Walhallába kísérjék. Gyakran szárnyas sisakos vagy lovas asszonyként ábrázolják őket, de többet elárul a tény, hogy a farkast jelölő ó-északi szó valkürlovast jelent. A hiedelem szerint a valkürök és hátaslovaik a csata után a holtakra ereszkedő, és közölük válogató hollók és farkasok metaforái.

Yeti rabszolgák: Bár nehéz azonosítani a jeti holttestét, miután elvesztette a szőrzetét, ezeken a lényeken egyértelműen látszik, mik voltak valaha. Akár képesek voltak felfegyverkezni a régmúltban, akár csak idomított vadállatként tartották őket, félelmetes teremtmények voltak, lehettek az óriások is, amelyek benépesítik az északi mitológiát.

Thor pörölye: A Mjölnir volt Thor rendkívüli erejű fegyvere, amelyet főleg óriások ellen forgatott, hogy azután a Ragnörök csatájában végül elpusztítsa a midgárdi kígyót. Csak akkor működik, ha rajtad van az öv és a kesztyű, ezek a műtárgyak sokkal régebbiek, mint az őket, halhatatlanná tévő mitológia, és az emberek, akik később elrejtették őket a világ több pontján. Az északi mítoszok csak Mjölnirnek arra a rendelésére összpontosítottak, hogy legyőzze Jörmugrandot, és elsiklottak afelett, hogy elsősorban a Mjölnir az, amivel a midhárdi kígyó elszabadítható.

Adamán-Tengeri Expedció: A Thor pörölyéhez vezető átjáró kövébe Odin azt írta: “Thor, fiaim közül a legnagyobb és a Föld legnagyobb fegyvere, végre ismét egyesültek. Amint visszatérek, a régi rítusok és a Mjölnir erejének segedelmével együtt feltörjük Helhiem pecsétjeit, és betöltjük a végzetünket.” Nem szeretem a régi rítusok hangját, sem a beteljesített végzeteket, látván, hogy az északiknál ez a teljes pusztulást jelenti Ragnörök csatájában, de  legalább velem van Mjölnir ereje és az eszköz, amivel kiszedhetem Natlából a szükséges információt.

Északi Jeges-Tengeri Expedíció: A Natlától kapott koordináták az Északi Jeges-tengerre mutatnak, Grönlandtól északkeletre. Nem tudom, hogyan akar eljutni Helheimba, de én azt tervezem, hogy lyukat ütök a jégen, és egyenest lemerülök. Ha nem kapok végre választ a kérdéseimre, akkor nagy baj lesz.

Helheim: Helheim - Hel világa. Itt Hel istennő (akit félig nő, félig holttest alakban ábrázolnak) uralkodik azon lelkek felett, akik haláluk után nem távoztak a Walhallába. A Romos út és a felvonóhíd állapotából ez a hely még régebbi lehet, mint Niflheim. Valamikor még a víz fölött is lehetett. A felső rész mélyen beágyazódott a sarki jégbe, tehát kell lennie valahol egy másik, szárazabb bejáratnak felülről. Natla adhatott volna pontosabb koordinátákat, most viszont azt hiszem, inkább bemegyek a főbejáraton.

Yggdrasil: Yggdrasil - A hármas számú világ és a kilenc világot elem az északi világképben. A felvetések szerint Helheim Yggdrasil gyökerei alatt terült el. Van egy másik mítosz, ami szerint egy hatalmas kígyó, Níóhöggr, rágja Yggdrasil gyökereit. Ez valószínűleg a midgárdi kígyó egy másik változata, ami ugyancsak azt az elméletet támogatja, hogy ez a hely szörnyűséges fenyegetést jelent a világra.

Nornok: A nornák istennők voltak, akik az emberek sorsát irányították, és több kultúrában, így a görögökében is, gyakran három nőalakban - fiatal, középkorú és öreg - ábrázolták őket, akik a múltat, a jelent és a jövőt jelképezték. Egy kissé összefonódtak a valkürökkel, akik szintén Yggdrasil gyökerei alatt éltek, és a lét szövedékét szőtték, amely mindenfelől a világ végéhez vezetett.

Jörmungand:

Anya: Végül apámnak igaza lett, és nekem is. A gondolat, hogy anyám hirtelen felbukkan abban a hideg romban a világ tetején, leírhatatlan szomorúsággal tölt el. Mindegy, hogy az eitr-be esve lelte halálát, vagy a thrallok elé vetették, remélem, gyors véget ért. Bárcsak jobb sorsban lett volna apámnak és anyámnak, mint amit felfedeztem, de legalább megtudtam az igazságot, és végre lezárhatom ezt a fejezetet, hogy továbblépjek a következőre.

Begépelte: Milan

Copyright

© 2000-2024 TombRaider.hu

© LARA CROFT and TOMB RAIDER are trademarks of CDE Entertainment Ltd.

Hivatalos Rajongói Oldal

Raiding The Globe

Hivatalos Portál