Képességek / fejlesztések

Keresés

 


Harci (Brawler) képességek

1. szint (Tier I)

Ikon Megnevezés
Leírás Megjegyzés
 Thick-Skinned  Lara kevesebb sérülést szenved az ellenfél fegyvertüzétől és a közelharctól. Felerősíthető a Hearth Stone-nal.  Gyenge képességnek számít könnyebb nehézségi fokozatokon, ám rendkívül jól jön, ha nehezebb szinten játszol.  A túlélés hatalmas kihívást jelent, ha szerencsét próbálsz a Túlélő (Survivor) fokozaton.
 Efficient Killer  Az ellenfél hátrahagyott zsákmányát automatikusan begyűjtöd, ha lopakodásból végzel vele.  Szinte már jelentéktelen képesség. Eleve a harc után bármikor kizsákmányolhatod az ellenfeleket, így érdemes hátra hagyni eme képesség megvásárlását.
 Dodge Counter  Kitéréssel tehetsz tehetetlenné egy páncélzat nélküli ellenséget a felvillanó gomb jól időzített megnyomásával.  Ez a képesség harcedzetté tesz a fronton, ha megszerezted hozzá a Dodge Kill és a Dodge Kill Mastery-t is. Habár ezekre csak akkor érdemes befektetni, ha legalább eljutottál a 2. szintű képességekig. Sőt, akár még a 3-ik szintig is várhatsz megvásárlásával, mert csak a játék későbbi részeiben fogsz páncélozott ellenséggel találkozni.
 Duelist Reflexes  Megnöveli a kitérés (Dodge Counter) reakcióidejét és extra XP-t ad sikeres kitéréses gyilkolásért.  Vásárold meg, miután már megszerezted a Dodge Counter-t. A megnövelt reakcióidő segít abban, hogy könnyebben tudd végrehajtani ezen mozdulatsort.
 Fast Healer  Sebek gyorsabb bekötözése. A hatás fokozható  a Field Medic képességgel.  Egy újabb képesség, mely szinte jelentéktelennek számít könnyebb nehézségi fokozatokon, ám rendkívül jól jön, ha nehezebb szinten játszol. Amikor az ellenség gyorsabban és pontosabban sebez, készen kell állnod rá, hogy pillanatok alatt meggyógyíthasd magad. Ezen képességet egy melléksír kódexében találod a játék folyamán.
 Inner Strength  Harc közben szerzett súlyos sérülés esetén Lara életereje egyetlen alkalommal azonnal visszatöltődik.  Ez a képesség automatikusan megszerezhető a Voice of God melléksír kódexének kinyitásával.
 Iron Hide  Lara jelentősen kevesebb sérülést szenved el robbanások és tüzek által.  Minél magasabban van a játék nehézségi fokozata, annál nagyobb jelentőséggel bír ez a képesség. Nélkülözhetetlen a Túlélő (Survivor) fokozaton, addig, míg nem sajátítottad el a lopakodás művészetét. Onnantól kezdve pedig gyakorlatilag már elengedhetetlen.

 

2. szint (Tier II)

Ikon Megnevezés
Leírás Megjegyzés
 Deadly Force  A lopakodásból történő kivégzések sokkal gyorsabbak és kegyetlenebbek. A felbukkanó gombot megnyomva végezz egy óvatlan, közelben lévő ellenféllel.  Ha jobban kedveled ellenségeidet közelharcban leszedni, mint távolabbról, akkor ez egy nagyon erős képességnek számít. Sokkal biztonságosabbá válik ellenfeleid kiirtása környezetedből. Ha ez a képesség kombinálva van a Silent Killer-rel, Lara vérszemet kapva egyik áldozatát szedi a másik után.
 Dodge Kill  Páncélzat nélküli ellenfél megölése egy kitérés alatt.  Mihelyst befektettél a kitéréses képességekbe, szerezd be ezt is. A kitérés majdhogy hasztalan e képesség nélkül.
 Stealth Landing  Lara nem csap zajt, mikor földre érkezik egy ugrásból vagy esésből.  Maga a tökély minden lopakodás szerelmeseinek. A Deadly Force-szal használva Lara a magasban megbújva képes kivárni a megfelelő alkalmat, hogy az arra járőröző katonákra lesből lecsapjon.
 Field Medic  Gyorsabb sebkötözés.  Nagyon hasznos magasabb nehézségi fokozatokon, mikor minden másodperc számít (főleg akkor, ha megsérültél)!
 Death From Above  Magasból megbújva Lara azonnal leszúrja áldozatait.  Egyes helyzetekben jól jön, ám jelentősége lesből támadásnál mutatkozik meg.  Hogyha távolabbról szeretsz támadni, ez a képesség nem lesz sokszor javadra.

 

3. szint (Tier III)

Ikon Megnevezés
Leírás Megjegyzés
 Heart of Stone   Lara jelentősen kevesebb sérülést szenved el fegyvertüzek által és kézitusák során. A hatás fokozható a Thick-Skinned képességgel.  Szerezd meg, mihelyst a 3. szintű képességek elérhetővé válnak, hacsak nem sérülsz gyakran ütközeteid során. Ha így van, talán erősebb nehézségi fokozaton kellene játszanod!
 Dodge Kill Mastery  Páncélozott ellenfél azonnali megölése egy kitérés alatt.  Ez az, ami megkoronázza a lopakodásra vonatkozó képességek színvonalát. Így már leszedheted a Halhatatlanokat (Deathless), mikor neked mennek közelharcban. Gyakran megmenti Lara irháját, ha robosztusabb, páncélozott ellenfelekkel van dolga.
 Adrenaline  Ellenállás az ellenség által elszenvedhető sérüléseknek egy rövidebb ideig, mikor sikeresen végrehajtasz egy lopakodásból történő gyilkolást.  Azt gondolnánk, hogy ez egy újabb kedvező képesség a lopakodást kedvelő játékosoknak, pedig nem az. Azoknak, akik megszerezték az összes lopakodásra vonatkozó képességet, nincs szükségük ellenállásra lesből támadásaik során. A haditervük úgyis az, hogy elintézzenek minden élő célszemélyt, anélkül, hogy bárki is észrevenné őket. Így ezen képesség inkább azon játékosok számára javallott, akik gyorsan el akarják pusztítani az ellenséges csoportokat. Ugyanakkor nagyszerű speedrunhoz is.
 Silent Killer  Lopakodásból történő gyilkolás úgy, hogy a delikvens nem hívja fel közelben lévő társaik figyelmét.  A korona ékköve a lopakodásra vonatkozó képességeknek. A Silent Killer-rel Larának lehetősége nyílik arra, hogy úgy likvidáljon csoportokat, hogy észrevennék őt. Végezz mindenkivel a közeledben,  szedd le azokat is, akik egymás mellett járőröznek.
 Strong Medicine   Sebkötözést követő ellenállás az ellenség által elszenvedhető sérüléseknek egy rövidebb ideig.  Ismét egy remek képesség, mely nagyon jól jön a Túlélő (Survivor) nehézségi fokozaton, ám könnyebb beállítások mellett inkább háttérbe szorul.

 


Vadász (Hunter) képességek

1. szint (Tier I)

Ikon Megnevezés
Leírás Megjegyzés
 Arrow Retrieval  Alkalomadtán az íjjal megölt ellenségekből visszaszerezhetők a nyílvesszők.  Jó ha megvan, viszont nem számít létfontosságúnak a játékosok körében. Eleve bőséges mennyiségű nyílvesszőhöz juthatunk, emellett keményfa és toll gyűjtögetésével még több készíthető.
 Breath Control  Hosszabb ideig tarthatók kihúzva az íjak.  Ezzel javíthatsz a lesből támadáson. Könnyebben leadhatók a fejlövések, mert van annyi időd, hogy mindent pontosan célba vehess. Viszont hagyd ki ezt a képességet, ha mellőzöd az íjat.
 Scavenger  Több lőszer szerezhető a holttestek átkutatásával.  Nem kötelező, de jó ha van. Inkább a játék elején hasznos, szóval szerezd meg minél hamarabb vagy már csak akkor, ha minden mást megvásároltál.
 Animal Instincts  Az állatok fényleni kezdenek, ha Túlélő Ösztönöket (Survival Instincs) használsz. A nagyobb vadak lábnyomokat vagy vérfoltokat hagynak maguk után.  Erős képességnek számít, ha nehezen szúrod ki az állatokat. Az irhák gyűjtögetése fontos a fejlesztések tekintetében, így minden, ami elősegíti az állatok levadászását, az csak jól jön.
 Master of the Land  Felhívja a figyelmet, mikor egzotikus állatok vannak a közelben.  Jelzi, ha egzotikus állatok járnak Lara közelében. Az Animal Instincts-szel társítva hozható ki a legtöbb a vadászataidból. Az esetben tartsd magad távol ezen képességektől, ha csak végig szeretnél futni a történeten.
 Anatomical Knowledge  A Túlélő Ösztönök (Survival Instincts) használatával kitűnik az állatok szíve. Lődd azt a területet, hogy nagyobb sérülést okozz.  Ezt a képességet egy kódexben leled egy melléksír felfedezésének végén. Kicsit megkönnyíti a vadászatot, ám medvéknél és nagymacskáknál nem alkalmazható.
 Geologist  Több magnezit szerezhető érc repedésekből, ráadásul alkalmanként Lara kromitokra is bukkanhat.  Ezen képesség megkönnyíti a fejlesztésekhez szükséges alapanyagok beszerzését. Egy melléksír kódexéből tanulható meg. Enélkül Lara nem tudna kromitot gyűjteni, ami miatt a legtöbb fejlesztés elérhetetlenné válna.

 

2. szint (Tier II)

Ikon Megnevezés
Leírás Megjegyzés
 Double Shot  Lőj akár két nyílvesszőt különböző célpontokra, miután bemérted őket.  Közelíts a kihúzott íjjal. Jelölj ki két különböző ellenséget, akikre lőni szeretnél (piros rombusz jelöli őket), majd zúdíts rájuk nyilakat, mikor készen állsz. Kombinálhatod a Triple Shot-tal és a True Shot-tal, hogy te lehess a lesből lövés istene. Nem lehet kihangsúlyozni, hogy mennyire hatásos ez a hármas.
 Nerves of Steel  Még hosszabb ideig tarthatók kihúzva az íjak.  Kombináld ezt a képességet a Breath Control-lal, ha úgy érzed, hogy több időre van szükséged a megfelelő célzás érdekében, ha íjat használsz. Teljesen játékosfüggő, a képzett íjászoknak nincs is szükségük mindkettőre.
Dead Eye   Egy ikont jelenít meg a célpont fejénél, mikor jól beméred azt.  Jó tudni, ha sikerült egy fejlövést bemérned. Ez a képesség segít tökéletesíteni a célzást. Inkább a kezdő játékosoknak javallott, de egy idő után úgyis megfeledkezik róla az ember, amikor jobban elsajátítja a fegyvereket a játék során.
 Finesse  Szerezz több XP-t minden fejlövésnél és lopakodásból történő kivégzésnél.  A fejlövések és a lopakodásból történő kivégzések rengeteg tapasztalati ponttal jutalmaznak. Ez a képesség hatékony, élvezettel teli, valamint cselesebb játékra ösztönöz. Mindenképp szerezd meg, erősen ajánlott 2. szint elérésénél az azonnali vétel. Bőven kifizetődő, így már majdnem, hogy ingyenesnek tekinthető.
 Naturalist  Gyűjtögetésnél több nyersanyag nyerhető a természetből (keményfa, levél stb.)  Akkor hasznos, ha nem vagy időmilliomos. Tartogasd, ha problémád akad a túléléssel, viszont szerezd meg, ha úgy érzed, hogy már megvannak az alap harci készségeid. Minél kevesebb időt töltesz el a gyűjtögetéssel, annál több időd marad a felfedezésre és küzdelemre.
 Survivalist  Keresgéléssel több mesterséges erőforrás szerezhető.  Kombináld a Naturalist képességgel, hogy a lehető legkevesebb idő alatt barkácsolj minél több eszközt.
 Ancient Abilities  Lehetővé válik két egymást követő nyílvessző gyors kilövése, késleltetés nélkül. Nem párosítható a Double/Triple Shot-tal.  Egy melléksír kódexéből juthatunk hozzá. Nagyon hasznos, ha nem szeretnénk kitérni a Triple Shot/True Shot vonalára. A gyorstüzelő képességek, mint ez is, a sisakos ellenségek megölésére is alkalmas. Az első lövés széttöri a sisakot, a második fejbe lövi az ellenfelet.

 

3. szint (Tier III)

Ikon Megnevezés
Leírás Megjegyzés
 Triple Shot  Lőj akár három nyílvesszőt különböző célpontokra, miután bemérted őket.  Közelíts a kihúzott íjjal, míg kijelölsz három különböző ellenfelet. Szerezd meg a True Shot képességet mihamarabb, ezzel elérve a legjobb lesből lövéses kombót az egész játékban. Könnyedén kinyírhatod elszigetelt ellenségek csoportját, majd a hármas tüzeléssel azokat a fennmaradt katonákat, akik egymás rezzenéseit figyelik. Csendes. Gyors. Egyszerű.
 True Shot  A bemért célpontokat automatikusan fejen találja a lövedék.  Már fentebb említettük (lásd Triple Shot), hogy miért olyan lenyűgöző a True Shot. Használj egy erősebb íjat (pl. csigás íj), hogy kihozhasd a maximumot ebből a képességből.
 Bow Expert  Feloldódik az íjjal történő kivégzés, továbbá lehetőség nyílik arra, hogy több speciális lőszert zsákmányolhass ehhez a fegyvertípushoz.  A felbukkanó gombot megnyomva végezz az ellenféllel, míg az íj a kezedben van. Több olyan kivégzéses képesség van a játékban, mint ez. Nem annyira hatásosak, mint a kitérésre vonatkozó képességek megszerzése, majd a csákányaid fejlesztése. Utóbbi csákányos kivégzéssel ugyanis több tapasztalati pont szerezhető.
 Pistol Expert  Feloldódik a pisztollyal történő kivégzés, továbbá lehetőség nyílik arra, hogy több speciális lőszert zsákmányolhass ehhez a fegyvertípushoz.  A felbukkanó gombot megnyomva végezz az ellenféllel, míg a pisztoly a kezedben van.
Rifle Expert  Feloldódik a puskával történő kivégzés, továbbá lehetőség nyílik arra, hogy több speciális lőszert zsákmányolhass ehhez a fegyvertípushoz.  A felbukkanó gombot megnyomva végezz az ellenféllel, míg a puska a kezedben van.
 Shotgun Expert  Feloldódik a sörétes puskával történő kivégzés, továbbá lehetőség nyílik arra, hogy több speciális lőszert zsákmányolhass ehhez a fegyvertípushoz.  A felbukkanó gombot megnyomva végezz az ellenféllel, míg a sörétes puska a kezedben van.
 Classically Trained  Lehetőség nyílik arra, hogy legfeljebb három nyílvesszőt lehessen kilőni, anélkül, hogy a tegezből húznánk elő.  Egy melléksír kódexéből sajátítható el. Lehetővé teszi, hogy gyors egymásutánban lőhess nyilakat a célpontra, folyamatosan nyomkodva a tüzelés gombját.
Hasznos egy nyílt ütközetben, viszont nem sokat ér lesből lövésnél, hacsak el nem téveszted a fejlövést, és neked nem rohan az ellenfél.

 


Túlélő (Survivor) képességek

1. szint (Tier I)

Ikon Megnevezés
Leírás Megjegyzés
 Rapid Crafting
 Gyorsabbá teszi Lara számára a lőszerek és rögtönzött (eldobandó) fegyverek elkészítését.  Ez a képesség megszerzése nem javasolt a játék elején, mikor még nincs lehetőséged annyi speciális nyilat és eldobandó fegyvert készítened. Viszont egyre hasznosabbá válik, ahogy minél többet tanulsz elkészítésükről és minél több erőteljesebb nyilat használsz el. Vásárold meg kb. a játék közepén vagy végén, hogy kihozhasd a maximumot belőle.
Resourceful Combatant
 Ha rögtönzött (eldobandó) fegyverekkel ölsz meg ellenségeket, bónusz XP üti a markodat.  Teljesen helyzetfüggő. Nagyon hasznos, ha a Molotov-koktélokat és repeszgránátokat hívod segítségedül. Viszont nem annyira hatásos, ha ezeket az eszközöket csak a főbb csaták alatt használod.
Incendiary Bombs
 Megtanulod, hogyan kell benzines kannákból és adóvevőkből eldobandó robbanóeszközöket készíteni.   Igaz, hogy ezek az eszközök ritka számban találhatók, viszont átalakításuk után mind a kettő hatalmas robbanóerővel bír. A benzines kannákból módosított bombák csodákra képesek ellenséges csapatok elintézésére. Az adóvevők taposóaknákká alakíthatók, melyek (szó szerint) a halálba csalogatják az ellenséget.
Lightfoot
 Magasból érkezésnél a gurulás gomb segítségével biztonságosabban landolhatsz, így nem szerezhetsz súlyosabb sérüléseket.  Ez a képesség a mozgékonyságon javít, megóvja Larát egyes sérülésektől, stílusosabban ér földet. Ha nem szeretsz a lejutásoknál vacakolni, vásárold meg mihamarabb.
Avid Learner
 Még több XP szerezhető túlélést elősegítő rejtekek kiásásával, dokumentumok és ereklyék megtalálásával, kihívások teljesítésével.  Vagy a játék elején, vagy inkább meg se szerezd ezt a képességet. Minél hamarabb vásárolod meg, annál több tapasztalati pontot szerezhetsz.
Eye for Detail
 A Túlélő Ösztönök (Survival Instincts) használatával a kihívások teljesítéséhez szükséges objektumok fényleni kezdenek.  Nagyon hasznos ahhoz, hogy rábukkanj mindarra, ami elengedhetetlen egy-egy kihívás teljesítéséhez.
Iron Grip
 Lara gyorsabban mászik.  Egy melléksír kódexéből szerezhető meg. A játékban található számos mászható falnál kimondottan jól jön a gyorsítás.

 
2. szint (Tier II)

Ikon Megnevezés
Leírás Megjegyzés
 Crafting Mastery
 Lara számára elérhetővé válik a nagyobb férőhellyel rendelkező tegezek és lőszeres tokok készítése. Azon lőszerek kapacitása is bővül, melyeket te magad készítesz el.  Nem létfontosságú képesség, mégis jól jön, mert elegendő lőszerrel lát el a nagyobb csaták során, ahol minden egyes lövedék számít. Ez úgymond egy "se vele, se nélküle" készség.
Body Trap Specialist
 Mérgezz be holttesteket, majd várj, míg az ellenfelek felfedezik elesett csatlósaikat.  A lopakodás szerelemeseinek ez egy elég hasznos adaléka az arzenáljuknak. Ölj meg egy ellenfelet, készíts csapdát testéből, majd várj, míg társai szimatot fognak. Barkácsolj egy robbanószert, míg várakozol, majd dobd rá azon ellenfelekre, akik túlélték a mérges gázt.
Grenadier
 Készíts gránátokat a puska gránátlövőjébe.  Ahogy megszerezted a gránátvetőt, ez a képesség lehetőséget ad arra, hogy rendkívül hatásos lövedékeket készíts a puskádhoz. Robbants fel barikádokat, vonj ki csapatokat a forgalomból és söpörj el páncélozott ellenségeket az útból, anélkül, hogy átváltanál az íjadra.
Hollow-Point Bullets
 Nagyobb sebzést biztosító lövedékek készíthetőek a pisztolyhoz.  A normál pisztolylövéseknek nincs megállítóereje. Ha elegendő ércet bányászol a repedésekből, nagyobb sebzést biztosító golyókat készíthetsz belőlük. Így bizonyítva, hogy a vészhelyzetekre tartogatott pisztolyok is képesek gyorsan leszedni az ellenfeleket.
Dragonfire Shells
 Gyújtólőszer készíthető sörétes puskákhoz.  Igaz, hogy költséges, viszont sörétes puskádat még erősebbé teheted vele. Tökéletes olyan mozgó célpontokra, melyek be akarják keríteni Larát.
Demolitions Expert
 A rögtönzött (eldobandó) fegyverek nagyobbat robbannak.  Miután megtanultad ezt a képességet, a robbanószereid sokkal hatásosabbak lesznek csoportok ellen. Kombináld az Incendiary Bombs-szal, majd a Resourceful Combatant-tal még több XP elérése érdekében.
Bright Eyes
 Egy csapda közelébe menve azok fényleni kezdenek.  Automatikusan megszerzed egy kódex elolvasása után. Jól jön, ha Larát meg szeretnénk kímélni attól, hogy csapdákba fusson.
Natural Instincts
 A gyűjtögetéssel szerezhető nyersanyagok közelükbe menve fényleni kezdenek. (A Túlélő Ösztönök (Survival Instincts) segítségével távolabbról is észrevehetőek.)  Egy újabb kódexből elsajátítható készség.

 

3. szint (Tier III)

Ikon Megnevezés
Leírás Megjegyzés
 Arrow Climber
 Ugrás közben mászható nyílvessző állítható a falba a közelharc/kivégzés gomb használatával.  Könnyebbé válik a mászható nyílvesszők használata, anélkül, hogy bíbelődnél a célzással. Nem kötelező, de jól jön speedrunnál.
Intuitive
 A Túlélő Ösztönök (Survival Instincts) használatával láthatóvá válnak a gyűjthető tárgyak, még vastagabb falakon keresztül is. A kripták szintén feltűnnek.  Remek képesség, ha úgy akarod a játékot minden beszerzendő tárggyal végigvinni, hogy közben egyszer sem használod a térképet.
Napalm Arrows
 Felfejleszti a tüzes nyilakat úgy, hogy becsapódáskor napalmesőt zúdítanak a célra.  A megnövelt tűzerő igencsak jól jön, ám a tüzes nyíl még így is a leghatástalanabb fajta a speciális nyílvesszők között.
Death Cloud Arrows
 Megnöveli a mérgező nyílból kicsapódó méregfelhő nagyságát és időtartamát.  Mondtuk már, hogy ez a képesség egyszerűen nagyszerű? Még a Túlélő (Survivor) nehézségi fokozaton is segítségedre lesz medvéket, halhatatlanokat, végrehajtókat és védelmezőket könnyedén leteríteni. Kötelező jellegű fejlesztés a játék vége felé!
Cluster Bomb Arrows
 Felfejleszti a robbanó nyílvesszőket, hogy több robbanóanyag is szétszóródhasson becsapódáskor.  Elég hasznos, mert a robbantásaid nagyobbak, viszont rád nézve is veszélyes. Próbálj ne belefutni a saját robbanásaidba, még akkor se, ha mindent és mindenkit egy lövéssel elsöpörsz. Na nem mintha valaha is tettünk volna olyat...
Greek Fire
 A tüzes nyilak és a Molotov-koktélok nagyobb sérülést okoznak, még a páncélozott ellenséget is megsebzik.  Ezzel a kódexből tanulható képességgel hozható ki a legtöbb a tüzes nyílvesszőidből. Amint megszerezted, a napalm hegyű nyilak még értékesebbé válnak, segíteni fogják Larát abban, hogy könnyebben felvegye a harcot ellenséges csoportokkal.

Copyright

© 2000-2024 TombRaider.hu

© LARA CROFT and TOMB RAIDER are trademarks of CDE Entertainment Ltd.

Hivatalos Rajongói Oldal

Raiding The Globe

Hivatalos Portál